icon

ZEKÂT FİTRE FİDYE

ZEKÂT FİTRE FİDYE
ZEKÂT FİTRE FİDYE
ZEKÂT FİTRE FİDYE
"İslâm'ın köprüsü olan zekât ile ısınır yürekler ve şükrü ikrar eder, merhametten mütevellit dudaklardan dökülen cümleler."

Toplumların hem maddi hem de manevî açıdan gelişmesine katkıda bulunan ve İslâm'ın temel ibadetlerinin başında gelen
 zekât, fitre ve fidye; sadece maddi bir yardımın ötesinde aynı zamanda "veren" için bir fedakarlık ve sorumluluk, "alan" için de bir minnettarlık ve şükür vesilesi anlamına geliyor. 

İlmî faaliyetlerin devamı, sadece birer bilgi aktarıcısı değil aynı zamanda manevî rehber de olan hoca efendilerin desteklenmesiyle mümkün olabiliyor. Zekât, fitre ve fidye yardımlarınız sayesinde, ilim ehli hoca efendiler daha güçlü, daha huzurlu bir şekilde hizmetlerine devam ediyor ve onların ışığı, toplumun her köşesine yayılarak cehaletin karanlığını aydınlatıyor. 

VÂHİDDER olarak sadece ihtiyaç sahibi kardeşlerimize aş desteğinde bulunmuyor, aynı zamanda onların umutlarını da yeşertiyoruz. İhtiyaç sahibi kardeşlerimiz, desteklerinizle yeniden gülebiliyor, yeniden hayâl kurabiliyor. Her zekât, fitre ve fidye bir çocuğun yüzünde tebessüm, bir annenin kalbinde huzur oluyor.

 

VAHİDDER’in zekât ve fidye-fitre faaliyetleri ile:

  • İslâm’ın sosyal adalet anlayışını hayata geçiriyoruz.
  • İhtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
  • Toplumsal dayanışmayı güçlendiriyoruz.
  • Alan ile verenin arasındaki huzuru tahkim ediyoruz.

Allâh Celle Celâlühû'nun bize emanet ettiği malın bir kısmını ihtiyaç sahipleriyle paylaşarak hem Rabbimiz Celâlühû'nun rızasını kazanıyor hem de kardeşlik bağlarımızı güçlendirme fırsatı buluyoruz. Bağışçılarımızın desteğiyle, gönüller arasında manevî bir bağ oluşturuyoruz. 

Gelin, zekât, fitre ve fidyelerinizle bu iyilik hareketine katılın. Birlikte daha fazla gönüle dokunalım, daha fazla ihtiyaç sahibine umut olalım.
VÂHİDDER ile iyiliğin, ilmin ve kardeşliğin yansıması olun.



1. ZEKÂT NEDİR?
Zekât, İslâm dininin beş şartından biri olarak nisap miktarı malı olan ve aklî yeterliliğe bulunan her yetişkin hür Müslümana farzdır. Bu ibadet ile birikimlerimizin asgari 1/40’ini ihtiyaç sahiplerine vererek toplumsal dayanışmamızı ve yardımlaşmamızı güçlendiririz. Zekât, nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yıl geçtikten sonra, tercihen Ramazan ayında verilse bile herhangi bir zamanda da verilebilir.

Kim Zekât Verir?
Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan İslami zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü kapsamına; altın, gümüş, tarım ürünleri, hayvanlar ve ticaret malları gibi farklı varlık türleri girmektedir.
Giderler, ihtiyaçlar ve borçlar hesaba katılmadan; yani ekonomik açıdan harcamalarınızı düşerek 80,18 gram tutarında altına veya muadiline tekabül eden mal varlığı, nisap miktarına denk düşmekte ve dinen bu konumdaki Müslümanlar da zengin sayılmaktadır.
Nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yıl geçtikten sonra, beklenmeden zekatı verilmelidir.


Kimlere Zekât Verilir?
Kur’an-ı Kerim’de Tevbe Suresi 60. Ayette belirtildiği üzere; fakirler, miskinler, zekât toplayan görevliler, kalpleri İslâma ısındırılmak istenenler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihat edenler ve yolda kalmış olanlara zekât verilir. Müslüman olmayanlara, anne-baba, eş, çocuklar ve torunlara zekât verilmesi uygun değildir.

Zekât Nasıl Verilmelidir?
Bilgi sahibi kişilerce hesaplanarak belirlenen tutar, zekât niyetiyle doğrudan veya hayır kurumları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine nakden verilmelidir. Zekâtın yapı-inşa faaliyetlerine verilmemesi gerekmektedir.

VÂHİDDER Zekât Yardımları
VÂHİDDER olarak, sosyal incelemeler neticesinde geliri asgari ücretin altında kalan ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan dar gelirli bireylere (yaşlılar, kadınlar, engelliler, kronik hastalar, mülteciler, afetzedeler, evsizler, yetim ve öksüzler, öğrenciler) zekât yardımlarını nakden ulaştırıyoruz.
Zekât bağışı yapmak ve detaylı bilgi almak için +90 212 588 1 588 no.lu VÂHİDDER İletişim Merkezi’nden destek alabilirsiniz.

Zekât bağışı yapmak için tıklayabilirsiniz.


2. FİTRE NEDİR?
Fıtır Sadakası (Fitre), Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, Müslümanların verdiği vacip bir sadakadır. Nisap miktarınca mala sahip olan Müslümanların, asgari bir günlük, iki öğün yemek bedeli üzerinden verdiği fitre, ihtiyaç sahiplerine Ramazan Bayramı öncesinde ulaştırılmalıdır. Nisap miktarı malın üzerinden, zekâtta olanın aksine bir kameri yıl geçmesi gerekmez. Asgari fitre ve fidye meblağını Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl ilan eder.

Kim Fitre Verir?
Müslüman, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle mükelleftir. Ergenlik çağına gelen Müslümanın şahsen fitre vermesi gerekir. Ülkemizde fitre bedeli Diyanet İşleri Başkanlığınca alt sınır olarak belirlenir ve durumu iyi olan Müslümanlar daha fazla ödeme yapabilirler.
(2024 dönemi fitr-fidye bedeli, 2025 yılı Ramazan ayına kadar 130 TL’dir.)


Kime Fitre Verilir?
Kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi bakmakla yükümlü olunmayan akrabalara, zengin değillerse fitre verilebilir. Anne-baba, eş ve çocuklara fitre verilmez. Fitre doğrudan veya yardım kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilir.

VÂHİDDER Fitre Yardımları
VÂHİDDER olarak, fitrelerinizi araştırarak tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerine, yetimlere, öksüzlere ve tahsil gören talebelere Ramazan ayı içinde ulaştırıyoruz.


3. FİDYE NEDİR?
Fidye, mecburi sebeplerle tutulamayan Ramazan orucu ve bazı ibadetlerin yerine getirilememesi veya ibadetin eda edilerken kusur işlenmesi halinde ödenen dini-mali bir yükümlülüktür. Oruç fidyesi, bir fakirin bir günlük iki öğün yiyeceği kadar olup, bu miktarın aynî veya nakdî olarak verilmesi câizdir. Fitre'den farklı olarak herhangi bir zamanda da fidye verilebilmektedir.

Kim Fidye Verir?
Oruç fidyesi, sadece oruç tutmaya gücü yetmeyen kişilerin farz oruç borcunun kefareti için verdiği bir sadakadır. Nisap miktarı mal şartı aranmaksızın herhangi bir zamanda verilebilir.

Kime Fidye Verilir?
Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksullara, bakmakla yükümlü olunmayan ve ihtiyaç sahibi akrabalara, borçlulara fidye verilebilir. Dede, nine, anne, baba, eş, evlat ve toruna fidye verilmez.

VÂHİDDER Fidye Yardımları
VÂHİDDER olarak, fidyelerinizi ihtiyaç sahiplerine, öğrencilere, yetimlere ve benzeri durumdaki Müslümanlara ulaştırıyoruz.

Fidye bağışı yapmak için tıklayınız.


VÂHİDDER İletişim
Siz de VÂHİDDER’i vesile kılarak bağışlarınız ile zekât, fitre veya fidye verebilir ve ihtiyaç sahiplerine destek olabilirsiniz. Detaylı bilgi için +90 212 588 1 588 no.lu VÂHİDDER iletişim hattını arayabilir ya da +90 552 968 36 36 no.lu Whatsapp hattına yazabilirsiniz.