Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a (Celle Celâlühû) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allâh’a (Celle Celâlühû) yaklaşmak ve O’nun (Celle Celâlühû) rızâsına ermek için ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı günlerinde dünyanın her yerinde kesilen kurbana “udhiyye”, hacda kesilen kurbana ise “hedy” denir.
Kurban, Kur’ân-ı Kerîm, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olup hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de meâlen şöyle buyurulmaktadır: “Allâh’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allâh’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (el-Hac, 22/28), “Her ümmet için Allâh’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (el-Hac, 22/34).
İlk insan ve peygamber Hz. Âdem’in (Aleyhisselâm) iki oğlu tarafından Allâh-u Teâlâ’ya sunulduktan sonra; Hz. İbrahim’in (Aleyhisselâm) sadakâti ve oğlu Hz. İsmail’in (Aleyhisselâm) teslimiyetiyle şekillenerek bugünkü hâline ulaşan kurban, asırlardır Allâh’a (Celle Celâlühû) bağlılığın ve çağları aşan bir teslimiyetin karşılığıdır.
Amacı, Allâh’a (Celle Celâlühû) teslimiyet, şükür, paylaşma ve toplumsal dayanışmayı pekiştirmek olan kurban hakkında Kur’ân-ı Kerîm’de meâlen şöyle buyrulur: “Onların ne etleri ne de kanları Allâh (Celle Celâlühû) ’a ulaşır; fakat O’na sizin takvanız ulaşır…” (Hac, 37)
"Bağışlarınızla gerçekleştirilen her kurban, yeryüzündeki kardeşlik bağlarını pekiştirirken bir ailenin sofrasını şenlendiriyor, bir çocuğun yüzünü güldürüyor."
VÂHİDDER olarak; dünyanın neresinde olursa olsun, ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaşma ve hayırlarınızı en doğru şekilde yönlendirme niyetiyle hareket ediyor ve küçükbaş vacip, adak, akika, şükür kurbanlarınızın yurt dışındaki kesimini vekâletinizle üstleniyoruz.
Gelin, VÂHİDDER’in yurt dışında yürüttüğü bu anlamlı iyilik zincirine katılarak; sevginizi, şükrünüzü ve hayırlarınızı ümmet coğrafyasının ihtiyaç sahiplerine ulaştırın...
Sünnet-i seniyyeye uygun biçimde, İslamî usûl ve kaidelere titizlikle riayet ederek ve sözlü vekâletinizi aldıktan sonra; kurban niyetlerinizi özümsediğimiz İslamî hassasiyetlerle yerine getiriyoruz. Şeffaflık anlayışımız gereği, yurt içinde veya yurt dışında kestiğimiz tüm kurban kesimlerinden sonra sizi sms ile bilgilendiriyor ve size kesim görüntülerini de video olarak iletiyoruz.
VÂHİDDER ile vacip, adak, akika kurbanlarınızı kestirerek:
Dünyadaki ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım ederek ümmet bilincini ve sorumluluğunu üstlenebilir,
Hayırlı bir iş yaparak Allâh'ın (Celle Celâlühû) rızasına talip olabilir,
Hayırlarınız ile insanî yardım çalışmalarını destekleyebilir ve
Mazlum ve mağdur kardeşlerimiz için merhamet köprüleri kurabilirsiniz.
Hangi kurban türü seçilmeli? 1. Vacip / Sünnet Kurbanı (Kurban Bayramı Kurbanı): Kurban nisabı malı olan yetişkin, hür ve Müslüman kimseler, eğer seferî değilse yılda bir kez Kurban Bayramı günlerinde kurban kestirme ile mükelleftir. Uygun hayvanın seçilmesini, yalnızca Allâh (Celle Celâlühû) rızası için (et veya farklı bir niyetle değil) kurban kesilmesini gerektiren bu mükellefiyet, Hanefî fıkhınca vacip, Şafiî hükümlerince ise müekked sünnet (kuvvetli sünnet) olarak kabûl edilmiştir. Vacip kurban kesimi, Kurban Bayramı nâmazı kılınan yerlerde bayram namâzından sonra, nâmaz kılınmayan yerlerde ise fecirden (Sabah Namâzı vakti girdikten) sonra başlar ve bayramın üçüncü günü akşamına kadar devam eder. Şafiî yaklaşımında bayramın 4. günü akşamına kadar kurban kesilmesi de meşrûdur. Vacip kurban da tıpkı diğer kurbanlar gibi, ister büyükbaş hisse olarak, ister küçükbaş olarak kestirilebilir. Bir büyükbaş hayvanın yedide bir hissesine, vacip kurban niyetinin yanında; adak, akika, nafile gibi kurban niyetleriyle de dahil olunabilir.
2. Adak Kurbanı: Bir işin veya olayın gerçekleşmesine bağlı olarak önceden niyet edilen ve amaç hâsıl olunca da kestirilen kurban çeşididir. Allâh’a (Celle Celâlühû) verdiğimiz bu söz, dualarımızın kabulünün bir nişanesi, şükrümüzün bir ifadesidir. Adaklarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak, sevinçlerimizi ve şükrümüzü paylaşmak, kardeşlik bağlarımızı güçlendirmek için önemli bir vesiledir.
Eğer Kurban Bayramı'nda kestirmek üzerine bir adak adanmadıysa, ister bayram günlerinde ister yılın herhangi bir zamanında büyükbaş hisse veya küçükbaş olarak adak kurbanı kestirilebilir. Farklı hisselerin aynı kurbanda olmasının dinen bir sakıncası yoktur.
3. Akika Kurbanı: Allâh’ın (Celle Celâlühû) bize lütfettiği evlatlarımızın doğumu şerefine kesilen kurbandır. Yeni doğan yavrumuzun hayırlı bir ömür sürmesi, sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesi için dualarımızı ve şükrümüzü ifade ederiz. Bu mübarek olayda kestirdiğimiz akika kurbanları, ihtiyaç sahiplerinin sofralarına bereket getirir, onların dualarında yer almamıza vesile olur.
Kurban Bayramı günleri de dahil olmak üzere yılın herhangi bir zamanında, büyükbaş hisse veya küçükbaş olarak kestirilebilir. Farklı hisselerin aynı kurbanda olmasının dinen bir sakıncası yoktur.
4. Nafile Kurban: Vefat eden sevdiklerimiz veya İslâm büyükleri için kestirilen kurbandır. Onların ruhuna bir Fatiha göndermek, duâlarımızla onların manevî huzuruna katkıda bulunmak için kesilen bu kurbanlar, aynı zamanda hayır kapılarını açar. Nafile kurbanlarımız, geçmişlerimizin hatırasını yaşatırken, ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürür.
Kurban Bayramı günleri de dahil olmak üzere yılın herhangi bir zamanında, büyükbaş hisse veya küçükbaş olarak kestirilebilir. Farklı hisselerin aynı kurbanda olmasının dinen bir sakıncası yoktur.
5. Şükür Kurbanı: Sevindirici haberlerden sonra, öncesinde adanmamış olsa da yüce Allâh’ın (Celle Celâlühû) rızası adına kestirilen kurbandır. Büyük mutluluklarımızın ve şükürlerimizin bir ifadesi olarak kesilen bu kurbanlar, Allâh’ın (Celle Celâlühû) bize verdiği nimetlere olan teşekkürümüzdür. Şükür kurbanları, sevinçlerimizi kardeşlerimizle paylaşmanın en güzel yoludur.
Kurban Bayramı günleri de dahil olmak üzere yılın herhangi bir zamanında, büyükbaş hisse veya küçükbaş olarak kestirilebilir. Farklı hisselerin aynı kurbanda olmasının dinen bir sakıncası yoktur.
6. Sadaka Kurbanı: Hastalık veya diğer belaların başımızdan gitmesi için ihtiyaç sahiplerine yönelik kestirilen kurbandır. Sağlık ve huzur içinde yaşayabilmemiz için Rabbimize (Celle Celâlühû) sığındığımız, dualarımızı ve sadakalarımızı en içten haliyle sunduğumuz bir ibadettir. Sadaka kurbanları, dertlerin ve sıkıntıların dağıldığı, duaların kabul olduğu bir hayır vesilesidir. Şifa kurbanı olarak da bilinir.
Kurban Bayramı günleri de dahil olmak üzere yılın herhangi bir zamanında, büyükbaş hisse veya küçükbaş olarak kestirilebilir. Farklı hisselerin aynı kurbanda olmasının dinen bir sakıncası yoktur.
Ahiretteki Yakınlarım İçin Kurban Kesebilir miyim?
Vefât eden yakınlarımız ya da İslâm büyükleri için, sevabını Allâh'tan (Celle Celâlühû) umarak nafile niyetiyle kurban kestirebilir. Nafile kurbanlar, Kurban Bayramı günlerinde ya da yılın herhangi bir zamanında, küçükbaş olarak kesilebileceği gibi; vacip, adak, akika gibi kurban hisseleriyle beraber büyükbaş olarak da kesilebilir.
Kurban, ne zaman kesiliyor?
VÂHİDDER vekâletini aldığı vacip, adak akika kurbanlarını, Kurban Bayramı'nın 1,2 ve 3. günlerinde kesmektedir.
Kurban Bayramı haricindeki dönemlerde ise adak, akika niyetiyle bağışlanan kurbanlarınızı, ortalama bir hafta içinde kesilmektedir.
Kurbanım nerede kesiliyor? 2025 Kurban Bayramı günlerinde küçükbaş vacip, adak, akika kurbanlarınız vekâleten Pakistan ve Somali'de kesilmektedir. Emanetleriniz, bu ülkelerdeki kontenjan durumlarına göre kabûl edilmektedir.
Küçükbaş adak, akika kurbanlarınız Kurban Bayramı günlerinin haricinde de yıl boyunca yurt dışında kesilmektedir.
Yardım kuruluşlarına kurban vekâleti verilmesi caiz mi?
Dinî olarak; kurban niyetiyle, kurban bedelini yardım kuruluşlarına göndermenizde herhangi bir sakınca yoktur. Bu kuruluşların “İslâmî açıdan usul ve kaidelere uygun davranması” gerekir ve bunu bağışçının araştırması da elzemdir.
VÂHİDDER'e kurban bağışı nasıl yapılıyor?
Kurban bağışınızı, online olarak web sitemiz üzerinden de havale-EFT-FAST usulüyle banka hesabımıza para transferi şeklinde de yapabilirsiniz.
Bağışınızı banka hesabımıza göndermeniz halinde, para transferinde “açıklama alanına” bağışınızın türünü ve kurbanı kestiren kişinin ad, soyad ve cep telefonu numarasını yazmayı unutmayınız. (Örnek: Vacip–Yurt Dışı Küçükbaş–Hüseyin Yılmaz–530...)
Türkiye’de bulunan bağışçılarımız, 7/24 bankalar arası para transferi imkânı veren FAST ile saate bağlı kalmaksızın kurban bağışlarını hesabımıza yatırabilmektedir.
Ayrıca, VÂHİDDER’in İstanbul-Fatih’teki Genel Merkezi’ne, giderek makbuz karşılığında elden kurban bağışınızı teslim edebilirsiniz.
Kurban kestirmek ve detaylı bilgi almak için +90 212 588 1 588 no.lu VÂHİDDER iletişim hattını arayabilir ya da +90 552 968 36 36 no.lu Whatsapp hattına yazabilirsiniz.